+372 56 21 1146 info@agilecoach.ee

Merle Randlepp

Agile Coach

Merle Randlepp

Agile Coach

Kuidas mõõta Scrum Masteri tööd?

mai 27, 2021 | Coaching

3,337 Views

Photo by manfredsteger

Mille järgi aru saada, kas arendusmeeskonna Scrum Master teeb oma tööd hästi? Olen kuulnud erinevaid põnevaid vastuseid nagu “Noh, tiimiliikmed on temaga rahul” ja “Ta kulutab koosolekutele vähe aega ja on seepärast efektiivne”, jmt. Scrum Masteri tööd ei saa lihtsalt mõne numbrilise tulemuse põhjal hinnata, aga annan sulle 5 peamist edukriteeriumit, millest lähtuda.

Isetoimiv meeskond

Paljud meeskonnad alustavad oma agiilset teekonda tulles käsi-ja-keela (command-and-control) keskkonnast, kus neile alati täpselt ette öeldi, mida ja kuidas asju teha. Scrum Masteri esimene ülesanne on muuta tiimiliikmete käitumismustrit ja mõtteviisi nii, et meeskond oleks oma igapäevatöös sõltumatu ja toimiks autonoomselt. Agiilses tiimis peavad olema kaetud kõik rollid, mida on vaja igapäevaste arendusotsuste tegemiseks ja probleemide lahendamiseks. Tiimis peavad olemas olema tooteomanik, disainer, analüütik/arhitekt ja muu vajaminev tehniline ekspertiis, et tiim saaks ühtselt toimida (multifunctional team, T-shaped team).

Agiilset meeskonda ei juhita igapäevatöös tiimist väljastpoolt. Hästi toimival tiimil on igal ajahetkel teada oma eesmärk ja roadmap, kasutajate soovid ja tagasiside, samuti on tiimil olemas vajaminevad oskused ja ka õigus teha jooksvaid otsuseid ise.

Kui Scrum Master on suutnud luua isetoimiva tiimi, kes teeb oma igapäevased otsused ise, siis on tema töö esimene ja tähtsaim eesmärk täidetud.

Let the team decide

Photo by KeithJJ, autor

Pidev õppimine ja areng

Üks peamisi agiilse meeskonna tunnuseid on järjepidev õppimine ja eksperimenteerimine. Kusjuures tähtis on õppida just ühiselt ja koos tiimiga, individuaalne õppimine käib niikuinii tänapäeval igapäevatöö juurde. Kui meeskonnal ei ole võimalust regulaarselt ühtse tiimina ennast hinnata ja arengupotentsiaali  realiseerida, on tulemuseks status quo ja arengus paigal seisev tiim.

Scrum Masteri ülesanne on läbi viia regulaarseid tagasivaate koosolekuid (retrospective meeting), kus meeskond arutab, kuidas nad saaksid oma töös paremad olla, millised on tänased probleemkohad, milliseid uusi lähenemisi ja praktikaid katsetada. Koosoleku lõpus lepitakse kokku, mis on järgmise sprindi fookuses, et tööprotsessi paremaks teha ja järgmisel koosolekul vaadatakse tagasi ja hinnatakse kuidas läks.
Pidev edasiarenemine nii meeskonna kui üksikisiku vaates annab tiimiliikmetele võimsa motivatsioonisüsti, efektiivsemaks muutumisest rääkimata.

Pidevalt õppiv, eksperimenteeriv ja edasi arenev tiim on otseselt Scrum Masteri eduka töö tulemus.

ZenHub Board

Sailboat Retrospective Board. Photo by Autor

Õiged eesmärgid

Me kõik vajame eesmärke, mille poole liikuda. Eesmärgid peavad olema meile ka isiklikul tasandil sobivad ja mõtestatud. Igal meeskonna liikmel peab olema täielik arusaam kuhu ja miks üheskoos liigutakse.

Scrum Masteri ülesandeks on eesmärgistamisele igakülgselt kaasa aidata. Tema ülesanne on juurutada agiilset mõtteviisi, mis keskendub selgelt väärtuse loomisele. Kahjuks kohtab siiani tarkvaraarenduses palju “Featuurivabriku” (Feature Factory) stiilis arendust, kus keskendutakse võimalikult rohkete featuuride loomisele (ja story point-ide kogumisele), unustades seejuures kontrollida, mida lõppkasutajad tegelikult tahavad.

Kui meeskond teab ja hoiab silme eest lõppkasutajate huvidest lähtuvaid eesmärke, on Scrum Masteri töö selles lõigus hästi tehtud.

Feature Factory

Photo by eprins67

Korras Product Backlog

Korras Product Backlog tähendab tööde nimekirja, millest arendusmeeskonna liikmed saavad igal ajahetkel noppida endale järgmise töö, mille ärivajadused on põhjalikult kirjeldatud. See tähendab, et Backlog peab olema tooteomaniku poolt prioritiseeritud, selle tipus olevad tööd on läbi arutatud, kinnitatud ja on igati valmis töösse võtmiseks. Backlogist on ebavajalikud ja aegunud tööd tooteomaniku poolt eemaldatud, sest aktiivne Product Backlog ei tohi olla aastatepikkune prügimägi.

Kuigi lõviosa Product Backlogi haldamisest teeb tooteomanik, siis selle pidev täiendamine ja korrashoid on kogu tiimi, mitte ainult tooteomaniku ülesanne. Scrum Masteri ülesanne on toetada tooteomanikku ja muuta töö Backlogiga iga tiimiliikme igapäevatöö loomulikuks osaks.

Hästi korras hoitud Product Backlog ja tiimile sujuva arendusvoo võimaldamine on üks Scrum Masteri hästi tehtud töö tunnustest.

Niidirullid rivis

Kõrge toote kvaliteet

Järjepidevalt efektiivsema arendusprotsessi poole püüdlemine ja tähelepanu hoidmine arenduse kvaliteedil on samuti Scrum Masteri töö osa. Kõrge tarkvaratoote kvaliteedi aluseks on nii eesmärgipärane väärtuse loomine kui ka minimaalne tehniline võlg.

Ka õigesti valitud arendusmetoodika on oluline. Agiilse teekonna alguses tuleb Scrum Masteril aidata meeskonnal valida eesmärkidest ja projekti sisust lähtuv metoodika. Scrum ei sobi igale poole ja agiilseid meetodeid on mitmeid erinevaid. Võib-olla ei olegi selles projektis üldse vaja empiirilist protsessi kasutada? Seda otsust aitavad teha Stacey Matrix ja Cynefin Matrix.

Scrum Masteri hea töö üheks tunnuseks on meeskonna efektiivne arendusprotsess ja kõrge kvaliteediga toote loomine. 

Stacey Matrix

Stacey Matrix [Stacey 1996] adapted to software development. Photo by Agile-Minds

Kuidas ei tasu Scrum Masteri tööd mõõta

Mõned näited, millest tasuks Scrum Masteri töö edu hindamisel kindlasti hoiduda:

  • Sprindi kiiruse (velocity) punktide arv
    Siin on suur oht muutuda kiiresti eelpool mainitud featuurivabrikuks. Pealegi on iga meeskonna story point-ide suurused erinevad ja oleks väga narr hinnata eri meeskondade edukust sprindi jooksul lõpetatud punktide põhjal.
  • Featuuride arv sprindis
    Sama põhjus nagu eelmisel punktil. Featuuride arv ei näita, kas loodi üldse kasutajale väärtuslikku toodet.
  • Ajakavas ja eelarves püsimine
    Lõppkasutajad ei kasuta toodet sellepärast, et Scrum Masteri abiga püsis arendus ajakavas ja eelarves. Lõppkasutaja kasutab toodet sellepärast, et see meeldib talle ja see vastab tema vajadustele.
  • Ainult meeskonnaliikmete rahulolu
    Muidugi on meeskonna rahulolu Scrum Masteriga tähtis, aga üksi võetuna ei ole see eriti pädev ja objektiivne mõõdik. Scrum Masteri rollis võib ju olla mõnus ja humoorikas inimene, kellega on alati meeldiv suhelda ja kes on sinu jaoks olemas, aga kas ta ka tegelikult agiilse tiimi arengus reaalseid tulemusi loob, on hoopis teine teema.

 

Scrum Masteri töö

Photo by Tama66

Kokkuvõte

Scrum Masteri töö on aidata arendustiimil viia täide oma peamist eesmärki – luua lõppkasutajale väärtuslikku toodet, mis on kõrge kvaliteediga ja regulaarselt tarnitud.

Scrum Masteri töö tulemust saab kõige paremini mõõta meeskonna toimimise järgi:

  1. kas meeskond on isetoimiv?
  2. kas kogu tiim õpib ja areneb ühiselt pidevalt edasi?
  3. kas tegutsetakse õigete eesmärkide järgi?
  4. kas Product Backlog on korras ja kvaliteetne?
  5. kas luuakse kõrge kvaliteediga toodet?

Kui sinu meeskonnas on kõik vastused “Jah” või “Peaaegu”, on sul põhjust homme oma Scrum Masterile üllatustort viia 🙂 Teie tiim liigub õiges suunas!

0 Comments

Samal teemal

Kuidas viia läbi Scrum Retro koosolekut?

Kuidas viia läbi Scrum Retro koosolekut?

Minu käest küsitakse üpris tihti, et kuidas siis ikkagi Scrum Retro koosolekut õigesti läbi viia, nii et inimesed ka järgmine kord sellel heameelega osaleda tahaksid. Ja see on väga õige küsimus, sest oskamatul moel Retro koosolekut läbi viies läheb see suure tõenäosusega aia taha ja inimesed saavad loodetud kasu asemel hoopis traumaatilise kogemuse. Õnnestunud Retro koosolek on aga ääretult kasulik. Siit leiad detailse samm-haaval kirjelduse kuidas oma esimest Retrot läbi viia või kui oled juba neid varem teinud, siis leiad ehk uusi kasulikke nippe.

2,597 Views
Mis on Knosteri Mudel ja milleks seda kasutada?

Mis on Knosteri Mudel ja milleks seda kasutada?

Knosteri Mudel [1] on lihtne ja võimas tööriist neile, kes peavad olulisi muudatusi juhtima – projektijuhid, tiimijuhid, ettevõtte juhid, jt. Mudel on kasulik kui tahad mõista kuidas inimesed psühholoogiliselt muutustega kaasa tulevad ja kuidas nad suurte muutustega igapäevaelus hakkama saavad.

1,951 Views

Agiilsuse entusiastid Eestis

Agiilsuse entusiastid Eestis

Siin on lühike ülevaade Eestis tegutsevatest agiilsusega seotud kogukondadest, teenusepakkujatest ja koolitajatest, mis mulle hetkel teada.

1,494 Views

Merle profiilipilt väike

Iga uus kontakt on võimalus uueks ja põnevaks koostööks - kirjuta või helista mulle ja arutame kuidas saaksin Sind aidata. 

Esimene konsultatsioon ja pakkumise tegemine on alati tasuta. 

Ole kursis agiilse maailmaga - liitu uudiskirjaga

Ole kursis agiilse maailmaga - liitu uudiskirjaga

Teavitan Sind värsketest blogipostitustest, uuringutest ja trendidest agiilse tarkvaraarenduse teemadel.

Aitäh, et liitusid!