+372 56 21 1146 info@agilecoach.ee

Merle Randlepp

Agile Coach

Merle Randlepp

Agile Coach

Agiilse tarkvaraprojekti kodukord. Kodukorra näidis [2020]

dets. 3, 2020 | Tarkvaraarendus

2,319 Views
Tarkvaraprojekti kodukord

Tarkvaraprojekti kodukord on oluline osa uue välise partneriga koostöö alustamisel, mis aga paraku tihti arutamata ja sõlmimata jääb.  Ometi sõltub sellest kokkuleppest palju, sest keegi meist ei ole telepaat.

Oled läbi viinud tarkvaraarenduse hanke, võitja on välja valitud ja sind ootab ees koostöö uue välise partneriga. Lepite kokku esimese avakoosoleku, kus tutvute üksteisega, räägite projekti eesmärkidest, oma ootustest jm teemadel. Õhkkond on energiline, täis usku ja lootust, et tegu saab olema suurepärase ja eduka projektiga.

Kas oled olnud olukorras, kus siit edasi hakkab kõik suhteliselt varsti kõik allamäge libisema? Või mis veel hullem, arendaja toimetab vaikselt ja ütleb, et töö käib täie hooga ning alles veidi enne tähtaega selgub tellijale šokeeriv tõsiasi, et tegelikkuses pole projekt isegi veel poole peal. Selleks, et tarkvaraprojekt korralikult ja edukalt läbi viia, pelgalt usust ja lootusest ei piisa.

Ootamatu rong

Mis on tarkvaraprojekti kodukord?

Kodukorra mõte on omavahel kokku leppida kuidas täpsemalt koostöö toimuma hakkab ja kui seda kokkulepet ei arutata ning ei sõlmita, siis jäävad järele vaid erinevad eeldused erinevate inimeste mõtetes. Sisuliselt eeldavad ju siis mõlemad pooled, et neil on absoluutselt kõiges ühised arusaamad, kombed ja tööharjumused. Kui tõenäoline see on?

Olen tarkvara auditeid läbi viies näinud, et peamine põhjus projektide ebaõnnestumiseks on tööprotsessi madal kvaliteet. Mitte üheski ebaõnnestunud projektis ei olnud sõlmitud tarkvara projekti kodukorda, rääkimata selle järgimisest.

Tarkvaraprojekti kodukorra eesmärk on kokku leppida projekti koostöö põhimõtted ja kvaliteedinõuded projekti edu tagamiseks. See on oluline osa tarkvaraarenduse kvaliteedijuhtimises. 

dilberti koomiks

Kuidas projekti kodukorda sõlmida?

Kodukord lepitakse kokku projekti alguses ja kehtib projekti jooksul kõigile projektis osalejatele.
Esimesena peaks kodukorra välja pakkuma arendaja, sest tellija on tavaliselt valmis kohanema arendaja töömeetoditega. Erandiks on siin avaliku sektori IT kompetentsikeskused (RIK, SMIT, RMIT, TEHIK, jt), kes lisavad oma kodukorra nõuded juba riigihanke tingimustesse kaasa. Paljud avaliku ja erasektori tellijad seda aga ei tee ja usaldavad siin arendaja kompetentsi. Sellega võib minna õnneks, aga enamasti ei lähe.

Ma ei poolda sugugi ühepoolset kodukorra peale surumist suure IT tellija poolt, eriti kui see on sügavalt bürokraatlik. Vastupidi, kodukord peaks olema minimalistlik ja mõlemale poolele hästi sobiv kokkulepe. Ükskõik kelle algatusel see sõlmitakse, on oluline, et seda oleks ka võimalik sisuliselt igapäevaelus järgida ja et see oleks kõigile arusaadav ja vajadusel kiirelt leitav.

Juhul kui ei arendusfirmal ega tellijal ei ole vajalikku dokumendipõhja olemas, siis siin jagan sulle omaenda näidise ja annan mõned näited ka avaliku sektori formaalsemate versioonide kohta.

Allolev näidis “Agiilse tarkvaraprojekti kodukord” on tehtud slaidide formaadis, et seda oleks mugavam projekti avakoosolekul ühiselt üle vaadata ja arutada. See toetab hästi agiilse mõtteviisi printsiipi “Kõige tõhusam ja tulemuslikum viis info jagamiseks arendusmeeskonnas on näost näkku vestlus.”

Näidis on koostatud Scrumi arendusraamistiku põhjal kuid seda saab kerge vaevaga kohandada enda vajaduste järgi või näiteks Kanbani projektide jaoks.

Kodukorra sõlmimise protsess peab olema lihtne ja kiire, sest see peab saama sõlmitud projekti esimeste nädalate jooksul. Projekti avakoosolekul arutatakse läbi ühised põhimõtted, täitja pool viib muudatused sisse ja tellija kinnitab. Mõlemad pooled allkirjastavad. Seejärel tuleb dokument muuta meeskonnale kiirelt ja lihtsalt kättesaadavaks. Aeg-ajalt tuleb kontrollida, kas kodukorda tegelikult järgitakse ja vajadusel teha muudatused. Üldiselt tehakse muudatusi siiski harva.

Tarkvaraprojekti kodukord

Tarkvaraprojekti kodukorra näidised

Agiilse tarkvaraprojekti kodukord. Dets 2020. Agile Coach Merle Randlepp

LAE ALLA MUUDETAV PÕHI:

Käesolev dokument on loodud näidisena ja on koostatud minu isikliku kogemuse põhjal. Kasuta seda abimaterjalina ja koosta lõpptulemus omaenda vajadustest lähtuvalt.

Kui sulle ülaltoodud slaidide kujul näidis tundub liiga õhuke, siis siin on mõned formaalsemad näited:

 

Märkus: Erinevaid termineid kodukorra kohta on mitmeid: “tarkvara arendamise kord”, “arendusprojekti kodukord”, “infosüsteemide arendamise kord”, jne. Kasutan terminit “tarkvaraprojekti kodukord”, mis tundub kõige suupärasem ja loogilisem.

 

Olen tänulik tagasiside ja kommentaaride eest!

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Samal teemal

Mis on RICE mudel tootearenduses?

Mis on RICE mudel tootearenduses?

Tootearenduses ei ole meil kunagi piisavalt aega ega raha, et kõiki soove ellu viia. Tooteomanikud kaaluvad pidevalt, milliseid arendusi teha ja millised tegemata jätta ning õigeid otsuseid ei ole sugugi lihtne teha. RICE mudel aitab meil tööde prioriseerimisel kiiremini õigemaid otsuseid teha.

81 Views

Tooteomaniku 8 suurimat viga

Tooteomaniku 8 suurimat viga

Tooteomaniku roll on kõige tähtsam roll tarkvaraarenduse meeskonnas. See roll ei ole kaugeltki lihtne, vastutusvaldkond on suur ja kirju, töökoormus tavaliselt samuti ja nii võibki juhtuda, et kuskilt hakkavad “õmblused kärisema”. Olen kokku pannud kaheksa enim levinud tooteomaniku viga, mis on tootearenduses kõige suurema mõjuga.

1,998 Views

Agiilne mõtteviis ja müüdid selle ümber

Agiilne mõtteviis ja müüdid selle ümber

Mõistet “agiilne” on ilmselt paljud inimesed kuulnud erinevates kontekstides – nii koerte treeningutest rääkides, IT ja tarkvaraarenduse juttudes, organisatsiooni juhtimise teemades, ja mujal. Kirjutan lahti 9 müüti, mis mõiste “agiilne” ümber ringlevad ja mida olen oma töö käigus tihti kohanud.

2,653 Views

Merle profiilipilt väike

Iga uus kontakt on võimalus uueks ja põnevaks koostööks - kirjuta või helista mulle ja arutame kuidas saaksin Sind aidata. 

Esimene konsultatsioon ja pakkumise tegemine on alati tasuta. 

Ole kursis agiilse maailmaga - liitu uudiskirjaga

Ole kursis agiilse maailmaga - liitu uudiskirjaga

Teavitan Sind värsketest blogipostitustest, uuringutest ja trendidest agiilse tarkvaraarenduse teemadel.

Aitäh, et liitusid!