+372 56 21 1146 info@agilecoach.ee

Merle Randlepp

Agile Coach

Merle Randlepp

Agile Coach

Kes on Scrum Master? Kas agiilne projektijuht?

okt. 27, 2020 | Tarkvaraarendus

6,084 Views

Scrum Master Eesti maastikul

Päris tihti näen Eesti tarkvaraarenduse projektides järgmist skeemi: arendusfirma kirjeldab pakkumises kaunisõnaliselt, et nad arendavad agiilselt ja kasutavad Scrum metoodikat. Meeskonna kirjelduses on kirjas, et Scrum Masteri rolli täidab projektijuht. Paistab kõik okei?
Aga just siit algavadki põhimõttelised probleemid. Olen ka ise olnud korraga nii täitja projektijuhi kui ka Scrum Masteri rollis ja elanud läbi kõik valulised isiksuse lõhenemise probleemid, mida selline korraldus on põhjustanud.

Ütlen parem kohe ära, et Scrum Master EI OLE agiilne projektijuht.

Digiagentuurides või arendusfirmades töötavad lugejad ilmselt hakkavad nüüd juba seda juttu sulgema, sest igaüks ju teab, et lihtsalt ei ole majanduslikult võimalik panna projektijuhile lisaks veel ühte eraldi inimest tiimi juurde. Jaa, ma tean seda ja olen sinuga nõus. Aga loe edasi.

Agiilsetes suurfirmades töötavad lugejad on ilmselt rohkem mõistvad ja on selle teemaga varem kokku puutunud. Neil on eraldi Scrum Masteri rollis inimesed jagatud mitme tiimi peale ja nende ülesanded ei kattu projektijuhi omaga. Selliseid suurfirmasid on aga Eestis ainult käputäis.

Soovin sulle näidata, mis on Scrum Masteri roll, kuidas on see erinev projektijuhi rollist ja kes võiksid seda tiimis täita.

Eri rollid

On tõsi, et osaliselt Scrum Masteri ja projektijuhi oskused kattuvad, seepärast ongi neid nii lihtne ühte patta panna. Aga nende sisuline eesmärk ja motivatsioon on erinevad.

Väga lihtsustatult võib öelda, et:

  • Projektijuht tegeleb ajaplaani, skoobi, eelarve ja ressursside juhtimisega, sh on tema haldusalas muudatuste juhtimine, kvaliteedijuhtimine, riskihaldus, kommunikatsioon tellija ja täitja vahel, progressist raporteerimine, koosolekute organiseerimine, jms
  • Scrum Master vastutab arendusprotsessi kvaliteedi eest, tema ülesandeks on luua maksimaalselt efektiivne Scrum tiim, kes kasutab Scrumi praktikaid parimal moel. Tema haldusalas on Scrumi õpetamine meeskonna liikmetele, Scrum sündmuste läbiviimine (planning, review, retro), mentorlus ja toetus.

 

Scrum Masteri ülesanded

 

  • Olla õpetaja – õpetada meeskonna liikmetele agiilseid väärtuseid ja põhimõtteid, samuti Scrum raamistiku rakendamist.
  • Olla coach – pidada meeskonna liikmete, tooteomanike, juhtide, klientide ja teiste inimestega vajalikke vestluseid, et aidata neil Scrumist ja selle väärtusest paremini aru saada.
  • Olla eestvedaja (facilitator) – aidata juhtida ja läbi viia Scrumi sündmusi, näiteks Sprindi planeerimine, Sprindi ülevaade või Sprindi retrospektiiv. See ei tähenda koosoleku praktilise poole organiseerimist. See tähendab ettevalmistust, inimeste juhendamist ja võimestamist koosoleku ajal.
  • Vajadusel: olla toetav juht (servant leader) – juhtida organisatsioonis agiilsete põhimõtete juurutamist, töötades koos kõigi erinevate sidusrühmadega (töötajad, juhid, kliendid, nõukogu jt).

Projektijuhi ülesanded

  • Juhtida muudatusi (skoobis, ajaplaanis ja eelarves)
  • Projekti meeskonna juhtimine
  • Ajaplaani haldamine
  • Nõuete täitmise juhtimine
  • Projekti progressi mõõtmine
  • Kvaliteedijuhtimine
  • Riskide haldamine
  • Projekti administratiivsed tegevused ja raportid
  • Kommunikatsiooni haldamine meeskonnas

Miks ei tasu panna Scrum Masteri ja projektijuhi rolli ühele ja samale inimesele?

Põhjus on psühholoogilises konfliktis, mis ilmneb juba esimeses stressi olukorras. Ei tohiks panna ühele ja samale inimesel vastutust KUIDAS tööd tehakse ja MIDA tehakse, sest niipea kui tekib äripoole pealt surve, peab inimene valima – kas minna KUIDAS või MIDA teed. Tavaliselt minnakse MIDA teed, see aga viib omakorda kogu meeskonna töö kvaliteedi languseni ja lõpptulemusena ei võida sellest keegi.

Just see aspekt – kui oluline on KUIDAS tööd tehakse – jääb tihti juhtideni toomata ja teostamata. Ja sellest on ülimalt kahju, sest kui tiimil on võimalus enam vähem samas koosseisus areneda ja Scrum praktikatest maksimum võtta, siis nad mitte ei ole lihtsalt efektiivsed, nad on RAKETID. Milline juht ei tahaks endale raketi kiirusega meeskonda? Aga tee selleni võtab aega (ühekordse aja!) ja vajab oskusliku Scrum Masteri juhendamist.

 

Kes võiksid Scrum Masteri rolli täita?

Selleks võib olla igaüks meeskonnas, kellel on piisavalt suur Scrumi kogemus ja oskus inimesi mõista ning juhendada. Selleks võib olla juhtiv arendaja, analüütik, disainer või arhitekt, ettevõtte poolt määratud Scrum Master, kes töötab korraga mitmes meeskonnas või ka väline konsultant. Jah, selleks võib isegi olla projektijuht, aga siis tuleb sisemist konflikti endale põhjalikult teadvustada ja püüda mitte surve all olles kvaliteeti ohverdada.

Viimane point – kõige suurem erinevus Scrum Masteri ja projektijuhi vahel

Kõige suurem erinevus Scrum Masteri ja projektijuhi rolli vahel on missiooni kestus. Projektijuhti on vaja konkreetse projekti algusest lõpuni, ilma pausideta. Scrum Masteri missioon on aga muuta ennast ebavajalikuks. Scrum Masteri töö tiimiga kestab ideaalis 2-4 kuud ja pärast seda võib ta tiimi juures lahkuda ning edasi liikuda (kui tegu on välise tiimiliikmega), sest tiim on iseseisev, isetoimiv ja ei vaja enam Scrum Masteri tuge.
Juhul kui Scrum Masteri rolli täitis mõni sisemine Scrum meeskonna liige, siis on aeg anda ka teistele tiimiliikmetele võimalus harjutada Scrum Masteri rolli oskuseid. Selline võimalus on ülimalt inspireeriv ja arendav. Nii muutub kogenud Scrum tiim uute Scrum Master’ite kasvulavaks.

Teiselt poolt, olen continuous development faasis kohanud agiilseid tiime, kus projektijuht puudub täiesti, sest tiim on niivõrd isetoimiv, et projektijuhil ei ole seal lihtsalt midagi teha. Muidugi, need tiimid on koos olnud pikalt – rohkem kui 6 kuud. Sellised tiimid toimivad ääretult efektiivselt ja on iga arendaja unistus 🙂

 

Mida võiks Scrum Master teada

  • Scrum Frameworki läbi ja lõhki
  • Meeskonna arengufaase (forming, storming, norming, performing)
  • Millal on vaja kasutada õpetamist, millal coach-ingut, millal mentorlust
  • Shu-Ha-Ri meetodit uute tehnikate omandamiseks
  • Et sinu töö ei ole kunagi teemasid “jõuga läbi suruda” vaid olla servant leader
  • Et tiimi KPI-de jälgimine (nt velocity) on küll abistav, aga mitte tingimata määrav
  • Et Scrum meeskonnal oleks hea saada tagasisidet ka otse juhtkonnalt ja mitte ainult läbi Product Owner’i
  • jpm 🙂

Kokkuvõte

Kokkuvõttes, Scrum Masteri ülesanne on muuta arendustiim kõrge tasemega agiilseks tiimiks, kes mitte ainult ei järgi Scrum raamistikku vaid kes kasutavad agiilset mõtteviisi kõigis oma otsustes. Projektijuhil tekib tihti selle rolliga sisemine konflikt, sest esiplaanil on alati rohkem  korralduslikud teemad ja arenguks vajalike sammudeni kiires argipäeva rütmis ei jõutagi. Seetõttu oleks õigem Scrum Masteri roll määrata kellegile teisele, kellel on selleks huvi ja vajalikud eeldused.

Teiselt poolt on tõsi, et Scrum Masteriks arenetakse sageli just projektijuhi positsioonilt. Jõudes mingile tasemele, hakkab rollide erinevus projektijuhi tööd häirima ja tuleb teha muudatus.

Heaks Scrum Masteriks saadakse ainult läbi kogemuse. Katseta, eksperimenteeri ja analüüsi tulemusi järjepidevalt. Ainult nii toimub areng, millega jõutakse unistuste tiimi tasemele.

 

Vaata ka: Mis vahe on Scrum Masteril ja Agile Coachil?

 

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Kes on Scrum Master? […]

Samal teemal

Mis on RICE mudel tootearenduses?

Mis on RICE mudel tootearenduses?

Tootearenduses ei ole meil kunagi piisavalt aega ega raha, et kõiki soove ellu viia. Tooteomanikud kaaluvad pidevalt, milliseid arendusi teha ja millised tegemata jätta ning õigeid otsuseid ei ole sugugi lihtne teha. RICE mudel aitab meil tööde prioriseerimisel kiiremini õigemaid otsuseid teha.

138 Views

Tooteomaniku 8 suurimat viga

Tooteomaniku 8 suurimat viga

Tooteomaniku roll on kõige tähtsam roll tarkvaraarenduse meeskonnas. See roll ei ole kaugeltki lihtne, vastutusvaldkond on suur ja kirju, töökoormus tavaliselt samuti ja nii võibki juhtuda, et kuskilt hakkavad “õmblused kärisema”. Olen kokku pannud kaheksa enim levinud tooteomaniku viga, mis on tootearenduses kõige suurema mõjuga.

2,058 Views

Agiilne mõtteviis ja müüdid selle ümber

Agiilne mõtteviis ja müüdid selle ümber

Mõistet “agiilne” on ilmselt paljud inimesed kuulnud erinevates kontekstides – nii koerte treeningutest rääkides, IT ja tarkvaraarenduse juttudes, organisatsiooni juhtimise teemades, ja mujal. Kirjutan lahti 9 müüti, mis mõiste “agiilne” ümber ringlevad ja mida olen oma töö käigus tihti kohanud.

2,702 Views

Merle profiilipilt väike

Iga uus kontakt on võimalus uueks ja põnevaks koostööks - kirjuta või helista mulle ja arutame kuidas saaksin Sind aidata. 

Esimene konsultatsioon ja pakkumise tegemine on alati tasuta. 

Ole kursis agiilse maailmaga - liitu uudiskirjaga

Ole kursis agiilse maailmaga - liitu uudiskirjaga

Teavitan Sind värsketest blogipostitustest, uuringutest ja trendidest agiilse tarkvaraarenduse teemadel.

Aitäh, et liitusid!