+372 56 21 1146 info@agilecoach.ee

Merle Randlepp

Agile Coach

Merle Randlepp

Agile Coach

Riigihanke vaidlustamine IT-teenuste sektoris

jaan. 27, 2021 | IT hanked

1,761 Views
Kaljukitsed vastamisi

Photo by Mario Hofer  

Olen juba mõnda aega tahtnud purustada linnalegendi “Kõik riigihanked vaidlustatakse”. Toon välja konkreetsed numbrid, mis tõestavad vastupidist – riigihanke vaidlustamine ei ole sugugi sage nähtus.

Riigihanke vaidlustamiste statistika aastatel 2018-2020

Üldist riigihangete statistikat saab vaadata Rahandusministeeriumi riigihankemaastiku kokkuvõtete lehel, analüütilisi diagramme interaktiivsel statistika lehel ja vaidlustuste statistikat Riigihangete Vaidlustuskomisjoni (VAKO) statistika lehel.
Mind huvitas aga kitsamalt IT-teenuste sektor ehk riigihanked, mille tegevusvaldkonna CPV kood on algusega “72” ehk “IT-teenused: nõuande-, tarkvaraarendus-, Interneti- ja tugiteenused”.
Kuna ülaltoodud statistika lehed nii detailset infot ei sisaldanud, siis võtsin andmed otse Riigihangete registrist. Siin nad on.

Viimase 3 aasta jooksul on IT-teenuste riigihankeid vaidlustatud keskmiselt 2.3% juhtudel, mis tähendab, et hankijate hirm vaidlustamise ees pole tegelikult põhjendatud. Veelgi enam, kõigist IT-teenuste hangete kaebustest ca 80% jäävad rahuldamata.

Riigihanke vaidlustamine - statistika

Photo by Author

Riigihanke vaidlustamine ei ole popp mitmel põhjustel

Esiteks, tuleb vaidlustamiseks kaasata jurist, kellel on olemas vastav pädevus. Nagu statistikast näha, jääb lõviosal juhtudel kaebus rahuldamata ja juriidilised kulud tuleb sel juhul vaidlustajal endal kanda. 

Teiseks, tuleb kaebajal vaidlustuse esitamisel maksta riiglõiv, mis on kas 640 või 1280 eurot sõltuvalt riigihanke eelarvest. 

Kolmandaks jõustus alates 2019.a jaanuarist seadusemuudatus, mille kohaselt tuleb juhul, kui esitatakse vaidlustus ja VAKO ei rahulda kaebust, vaidlustajal maksta kinni hankija poolel olnud kolmanda isiku vaidlustuses kantud õigusabikulud ja võimalik, et ka hankija õigusabikulud. 

Neljandaks, vaidlustatakse peamiselt suure eelarvega hankeid ja arvestades uut õigusabikulude väljamõistmise seadusesätet, väheneb väiksema eelarvega hangete korral vaidlustamiste protsent veelgi rohkem. 

Allpool on välja toodud 2020.a vaidlustatud IT teenuste riigihangete eelarved (kokku 13), kus on näha, et ca pooled neist on suuremad kui 1 miljon eurot.

Seega, väiksemate eelarvetega (alla 500k) hangete jaoks on vaidlustamise tõenäosus ülimadal – alla 1%.

Riigihanke vaidlustamine - IT teenused

Photo by Author

Ja kõige viimasena – IT firmadel ei ole tavaliselt aega, ressursse ega tahtmist vaidlustamise protsessiga tegeleda, seda tehakse alles viimase võimalusena – kui panused on väga suured või ebaõigluse tunne määratu.

Loodan, et mul õnnestus veidi maha võtta IT teenuste tellija hirme hanke koostamisel. Muidugi tuleb hange koostada hoolikalt ja põhjalikult, aga kindlasti ei pea kartma asjatut ja pahatahtlikku vaidlustamist pakkujate poolt.

Muide, Eestis on olemas ka üks väga pädev riigihangete teemasid kajastav blogi nimega Riigihanke blogi – Etapiviisiline Elu, soovitan soojalt!

 

Allikad ja viited

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Samal teemal

Kuidas koostada head veebihanget? Hindamiskriteeriumite valik

Kuidas koostada head veebihanget? Hindamiskriteeriumite valik

IT projektijuhile, kes hakkab uut hanket läbi viima
Viimasel ajal on mu töölauale sattunud järjest mitmeid veebihanke läbiviimise projekte, mille käigus olen tellijal aidanud koostada kas veebisaidi või mobiilirakenduse hanke dokumente, sh tehnilist lähteülesannet.

2,156 Views

Merle profiilipilt väike

Iga uus kontakt on võimalus uueks ja põnevaks koostööks - kirjuta või helista mulle ja arutame kuidas saaksin Sind aidata. 

Esimene konsultatsioon ja pakkumise tegemine on alati tasuta. 

Ole kursis agiilse maailmaga - liitu uudiskirjaga

Ole kursis agiilse maailmaga - liitu uudiskirjaga

Teavitan Sind värsketest blogipostitustest, uuringutest ja trendidest agiilse tarkvaraarenduse teemadel.

Aitäh, et liitusid!