+372 56 21 1146 info@agilecoach.ee

Merle Randlepp

Agile Coach

Merle Randlepp

Agile Coach

Jira ja veel 8 tasuta projektihaldustarkvara

okt. 7, 2020 | Tööriistad

3,773 Views

Agiilseks arenduseks sobivad projektihaldustarkvarad

Seekord räägin lähemalt agiilse arenduse jaoks mõeldud projektihaldustarkvaradest – olen välja valinud 9 tarkvara, mis on maailmas populaarsed ja millel on olemas ka tasuta versioon, osadel vaesem, osadel heldem:

Agiilset tarkvaraarendust toetavaid tööriistu on tuhandeid ja on oluline teha tark valik. Ühelt poolt tuleb jälgida, et tarkvara ei jääks nö kitsaks kingaks ja ei hakkaks pärssima agiilset mõtteviisi ja kultuuri. Teiselt poolt on oluline, et tarkvara ei uputaks kasutajaid üle ebaolulise funktsionaalsusega, mida meeskond oma töös ei plaani kunagi kasutada.

Enne teemasse süvenemist on hea meelde tuletada printsiipi Agiilse tarkvaraarenduse manifestist:

“Oleme hakanud hindama inimesi ja nendevahelist suhtlust rohkem, kui protsesse ja arendusvahendeid.”

Teisisõnu, agiilse mõtteviisi järgi on inimesed alati olulisemad kui tööriistad.

Agiilseks arenduseks sobiva projektihaldustarkvara valik on lai ja rikkalik ning leidub ka väikestele tiimidele tasuta versioone.

Minimaalsed ootused agiilsele projektihaldustarkvarale võiksid olla:

  • töövoogu toetav tahvel, nt Scrum või Kanban tahvel (board)
  • mugav tööde haldus, sh prioritiseerimise, hindamise, hääletamise võimalused
  • tiimi koostöö ja kommunikatsiooni toetus, sh teavitused, tagasiside
  • arendusplaani kaart (roadmap)
  • graafikud ja aruanded progressi hindamiseks (velocity, burndown jt)
  • vajalikud integratsioonid – koodihoidlaga, suhtlustarkvaraga, failiplatvormiga, jt.

Jira – turuliider

Atlassian Jirat loetakse kasutajate arvu põhjal maailma kõige levinumaks projektihalduse tarkvaraks. Kõige levinum on Jira ka Eestis. Jira toetab kõiki agiilseid arendusmetoodikaid, sh Scrumi ja Kanbani, samuti on võimalik vabalt defineerida projekti töövoogu mõne muu arendusmeetodi jaoks. Tihti kasutatakse Jirat koos Confluence tarkvaraga, mis on mõeldud wiki-stiilis saitide ehitamiseks ja dokumentatsiooni, juhendite, jms hoidmiseks.
Jira tugevuseks on lisaks laiale funktsionaalsusele ka integratsioonid tuhandete rakendustega, mis on efektiivse ja tervikliku töökeskkonna loomiseks olulised. Jira miinusteks loetakse suhteliselt kõrget hinda ja segasevõitu kasutajaliidest. Viimase kallal teeb Jira jätkuvaid jõupingutusi ja kogenud peakasutaja saab soovi korral kogu standardse kasutajaliidese sättida enda meeskonnale sobivaks.

Jira sobib nii väikestele tiimidele kui suurkorporatsioonidele, nii arendus- kui hooldusprojektidele. Täna on Jira tasuta kuni 10 kasutajale, sisaldades piiramatut arvu projekte, kogu põhifunktsionaalsust ja integratsioone. Jirat nimetatakse tihti küll tarkvaraarenduse de facto standardiks, aga samas ei ole tegu päris monopoliga – turul on piisavalt teisi suuri tegijaid (nt Rally, Trello) ja pidevalt lisandub ka täiesti uusi lahendusi.

Jira Sprint Board

Rally – suurfirmadele

Rally (varem CA Agile Central) on pika ajalooga tarkvara ja defineerinud ennast suurkorporatsioonidele sobivaks, olles ülisuure funktsionaalsusega ja konkureerides turul Jiraga. Kui varem oli Rally kuni 10 kasutajale tasuta, siis tänane hinnastamispoliitika on muutunud läbipaistmatuks ja piiratuks. Rally on tasuta kuni 50 kasutajale 21 riigis, seejuures Eesti nende riikide hulka millegipärast ei kuulu.
Kõrgete litsentsitasude tõttu ei ole Rally väikeettevõttele sobivaim valik.

Rally Board

Rally Board

Pivotal Tracker – hästi läbi mõeldud

Sarnaselt eelnenutele on Pivotal Tracker laialt kasutuses ja rohkete  võimalustega tarkvara. Miinimumnõuded on küllaga täidetud ja agiilne arendusprotsess hästi toetatud. Tarkvara on tasuta kuni viiele kasutajale ja viiele projektile, mida pole just palju, samas on väiksematele meeskondadele Startup paketi hind suhteliselt mõistlik ($10/kuus 10 kasutajat, piiramatult projekte).

Pivotal Tracker Board

Pivotal Tracker Board

Asana – lihtne ja mugav

Asana on kasvanud lihtsast ülesannete halduse tarkvarast välja keskkonnaks, mida saab mõningate mööndustega kasutada ka agiilse arenduse jaoks. Asana on moodsa ja intuitiivse kasutajaliidesega ja on lihtne kasutada. Asana sisaldab mugavaid teekonna kaarte (roadmaps), aga vaikimisi puuduvad mõned agiilse meeskonna jaoks olulised funktsionaalsed, nt hindamine, hääletamine, agiilsed progressi graafikud ja aruanded. Osasid neist saab lisada väliste rakenduste integratsioonide abil kuid see omakorda kasvatab kuutasu maksumust.
Asana on tasuta kuni 15 kasutajale ja on väiksematele meeskondadele igati mõistlik valik.

Asana Board

Asana Board

GitLab – kiirelt kasvav vabavara

GitLab on populaarne ja võimas keskkond DevOps meeskondadele, aga sobib hästi ka agiilsete tarkvaraarenduse projektide jaoks. Gitlab on vabavara ja tal on maailmas rohkem kui 2000 vabatahtlikku arendajat. GitLabi tugevuseks on põhjalikud integratsioonid sujuva tarneahela saavutamiseks ja ta sobib eriti hästi Kanban meetodil arendustele, kus väljalasked toimuvad väga tihti. GitLabi tasuta versioon on väga helde skoobiga ja sobib tasuta keskkonnana paljudele arendusprojektidele. Ka tasuliste pakettide hinnastamine on soodne ja toetab nii väikeettevõtete kui suurkorporatsioonide vajadusi.

GitLab Board

GitLab Board

Trello – sobib ka äriinimestele

Trello on sarnaselt Asanale kasvanud välja ülesannete halduse tarkvarast, olles täna maailmas väga laialt levinud nii isiklikuks kui tööalaseks kasutamiseks. Oma mugava ja avatud ülesehituse tõttu sobib Trello eriti hästi ettevõtetele erinevate äritiimide (nt turundus, personal, jt) koostöö platvormiks, samuti saab seda edukalt kasutada lihtsamate arendusprojektide jaoks. Tõsi, Trellos puuduvad mõned olulised funktsioonid, nt reaalajas agiilsed graafikud progressi jälgimiseks.
Trello tasuta pakett jääb nõudliku agiilse arendustiimi jaoks funktsionaalsuse piirangute tõttu ilmselt kitsaks, aga on piisav vabakutselistele ja muude valdkondade projektijuhtidele, sisaldades 10 tasuta tahvlit. Trello sobib hästi väikeettevõtetele tööde halduseks, ka tasulised paketid on soodsad.

Trello Board

Trello Board

GitScrum – uus äge tegija

GitScrum on muljetavaldav uus start-up, mida tasub kindlasti järele proovida. GitScrumi ülesehitus lähtub täielikult agiilsetest printsiipidest ja on sobiv nii Scrum kui Kanban meetodite korral. GitScrum on tasuta kuni 3 kasutaja jaoks ja tasulised paketid on väikeettevõtetele soodsad ($14/kuus 5 kasutajat).

GitScrum Board

GitScrum Board

Miro – rohkem kui ainult whiteboard

Miro on ülipopulaarne visuaalse koostöö platvorm (whiteboarding), mida saab kasutada väga erinevatel eesmärkidel ja millest olen ka enne kirjutanud. Tuleb arvestada, et põhirõhk on Miros visualiseerimisel ja ainsaks arendusmeetodi funktsionaalsuseks on väga õhuke Kanban Framework kiht. Juhul kui arendustiim kasutab mõnda muud projektihalduse tarkvara (nt Jirat), saab Mirot täiendavalt kasutada erinevate projekti koosolekute (retrospektiivid, ajurünnakud, planeerimised, jne) läbiviimiseks, sest Miro on ülimalt lihtne ja suurepärase kasutajaliidesega, sobides hästi ka kaugtööks.
Miros on loodud suur hulk agiilse arenduse kujundusmalle, vt https://miro.com/templates/agile/, sisse-ehitatud Kanban töövoog ja on olemas integratsioonid Jira ja Asanaga.
Tasuta pakett on piiramatu arvu kasutajatega ja 3 tahvliga, tasulised paketid on väikeettevõtetele igati jõukohased ($40/kuus 5 kasutajat).

Miro Kanban Board

Miro Kanban Board

ZenHub – otsetee GitHubi

ZenHub eristub teistest tarkvaradest sellega, et on ehitatud otse GitHubi (koodihoidla tarkvara) sisse. ZenHub sisaldab enamusi arenduseks vajalikke funktsioone ja rohkelt integratsioone, olles turuliidritega võrreldes siiski oluliselt väiksema funktsionaalsusega. Tasuta versioon on ZenHubil ainult avalikele, isiklikele või haridusega seotud koodirepositooriumitele, tasulised paketid võivad aga väikeettevõttele liiga kalliks osutuda, eriti võrreldes alternatiividega.

ZenHub Board

ZenHub Board

Muud võimalused

Agiilse arenduse jaoks on veel olemas palju erinevaid projektihaldustarkvarasid, millest märkimist väärivad Redmine, Axosoft, Perforce, Kanbanchi, Airtable, Basecamp, ClickUp, MeisterTask, Samepage, FogBugz, VersionOne (korporatsioonidele), Azure DevOps, jpt

PS Kuna hinnad muutuvad toodetel üpris tihti, siis kõige viimase hinnainfo leiad alati toote enda  veebisaidist.

 

Artikkel ilmus esmakordselt Äripäeva IT-juhtimise Teabevaras mais 2020.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Samal teemal

Agiilsuse postrid

Agiilsuse postrid

Postrid on sõnumi edasiandmisel väga tänuväärsed abivahendid ja visualiseerimises peitub suur jõud. Enne koroona aega kasutasin neid koosolekuruumide seintel, nüüd virtuaalsel Zoomi ajastul aga Miro keskkonnas. Siit leiad mõned minu tehtud agiilsuse postrid ja mõned lemmikuid teistelt autoritelt. Kõik on mõeldud vabalt kasutamiseks!

2,869 Views
Tasuta whiteboard tööriistad

Tasuta whiteboard tööriistad

Kui korraldad oma tiimiga virtuaalseid koosolekuid ja aeg-ajalt on vaja pidada maha ühiseid ajurünnakuid, kaasavaid töötubasid, retrospektiive jms, siis on füüsilise tahvlipinna asendamiseks olemas suurepärased ühise tahvli (whiteboard) tarkvarad.

2,481 Views

Merle profiilipilt väike

Iga uus kontakt on võimalus uueks ja põnevaks koostööks - kirjuta või helista mulle ja arutame kuidas saaksin Sind aidata. 

Esimene konsultatsioon ja pakkumise tegemine on alati tasuta. 

Ole kursis agiilse maailmaga - liitu uudiskirjaga

Ole kursis agiilse maailmaga - liitu uudiskirjaga

Teavitan Sind värsketest blogipostitustest, uuringutest ja trendidest agiilse tarkvaraarenduse teemadel.

Aitäh, et liitusid!